http://www.kenneleastmeadows.se/
Ulf-Peter Peterson och Lena Fosselius-Peterson
+46 (0) 553 41541
Susanne Legneskog
+46 (0) 706-97 45 08

tisdag 5 januari 2010

Kallt och opartiskhet

Fy fan va kallt det är! -22! Man kan ju inte bara gå ut med hundarna så då gör man annat. Bland annat har jag funderat på om begreppet ”Opartiskhet” är en fråga som i vissa journalistkretsar inte längre existerar. Min uppfattning är att journalister i alla tider varit noga med att inte lägga in egna eller politiska värderingar i sin rapportering av nyheter eller annat om det inte funnits anledning utifrån rapporteringens specifika innehåll.
I Sverige hat vi vant oss vid att det som rapporteras är sanning. Det kunde till och med hända att man runt förmiddagsfikat sa. ”Det sa dom på radion, TV:n, eller det stod i tidningen”.
Då upplevdes det som en sanning eller ett uttalande utan partisk influens.
Idag vet vi att tidningar har en mer eller mindre uttalad politisk inriktning men den hålls så gott som uteslutande på ledarsidor, även om det då och då kan göras ett politisk ställningstagande i den övriga rapporteringen.
På TV4 tycker jag att man alltmer tar politisk ställning i både nyhetsrapportering och närliggande underhållningsprogram typ ”Nyhetsmorgon”.
Bland får dessa politiserade uttalanden komiska effekter som inför julhandeln när VD för svensk handel intervjuas och framför ett tack till regeringen för att medborgarna kan handla så mycket och att så många jobbar…
Även om detta var en intervjuads åsikt skulle den knappast kunna framförts i Public service och i tidningsvärden hade den nog möjligen refererats med ett löjets skimmer om den över huvud taget givits plats. I morgonens Nyhetsmorgon fördes ett samtal om Kungafamiljen där programledaren påtalade Kungens agerande i samband med Tsunamin gentemot ”en lamslagen” regering.
Nu ska jag i rättvisans namn erkänna att den nuvarande regeringen med sin ideologi ligger långt från min egen men det känns trist att allt oftare välja bort TV4 för att man alltid tar ställning mot Arbetarrörelsen eller oppositionen.
Min fråga är då: Görs detta på ett medvetet uttalat sätt och i så fall varför deklarerar man inte att man har en borgerlig, regeringsvänlig policy?
HH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar